Als ik het kan.

Ken je ze ook? Van die mensen die jaren gerookt hebben en dan van de ene op de andere dag gewoon stoppen. Zonder te morren. Zonder enige moeite: “ik was er klaar mee. punt.” Punt??? Geen punt dus. Ja hoe dan? Bij mij is het zeker nog wel een punt. En een komma. Maar die mensen dus die dat kunnen…helden zijn het. Of gewoon nep-rokers. Een soort van acteurs die echte rokers zich ellendig laten voelen omdat zij het niet kunnen. Of blijven zeuren dat het leven echt een stuk minder leuk is geworden.

Ik heb 25 jaar gerookt. Ik weet eigenlijk niet eens wie ik ben zonder sigaret. Langzaam maar zeker leer ik mezelf kennen. Pfoeh, zeker niet altijd leuk die dame. Zeker niet altijd blij. En ik heb ook een nieuw spiegelbeeld. Correctie: mijn vorige spiegel is vervangen door een soort van breedbeeld-lachspiegel. Serieus. Maar de glans van mijn huid spat ervan af. Dat dan weer wel. En iedere dag dat ik niet rook, leef ik weer een paar minuten langer. Dat denk ik. Dat hoop ik.

Ik rookte een pakje per dag. Wil je weten hoeveel sigaretten ik na 8 maanden niet heb gerookt? Maar liefst 5486…Jep daar heb ik een app voor (Quit Buddy). Owwww stel je voor 5000 sigaretten die je achter elkaar op moet roken. En dat is het resultaat van 8 maanden. Een snelle som, die ik niet wil maken, maar toch even moet nu: 25 jaar -/- een eerdere stoppoging van 7 maanden -/- 2 zwangerschappen (beetje gerookt, ja was toen echt nog niet zo’n mega probleem hoor) -/- in het begin rookte ik nog geen pakje per dag = ruim 150.000 sigaretten die ik wel heb gerookt…. JEZUS. Maar nu rook ik niet meer.

Kortom: ik kan het. Rook jij? Heb je bovenstaande som gemaakt? Nee he. Zou ik ook niet doen als ik jou was. Toen ik rookte en iemand begon over ‘zwarte longen’ hield ik het liefst mijn oren dicht en ging ik heel hard ‘I see a red door and I want it painted black. No colors anymore I want them to turn black’ zingen. Maar dat is raar. Weet ik. Dus ik neuriede alleen. Nu hoeft dat niet meer.

Maar wat ik dus wil zeggen: als ik het kan, kun jij het ook. Ik was het prototype mega-roker. Zo één waarbij jij als roker dacht, nou ja, zij is echt een roker. Ik val best mee. Maar die echte roker, ik dus,  die rookt niet meer. En ik als het kan…

Ik heb daarom een idee. Wil ik bij je toetsen. Ik denk dat ik heel goed snap waarom rokers nog gewoon roken. Ik ben er echter van overtuigd dat er veel rokers niet meer willen roken. Ook al doen ze het toch. Iedere dag opnieuw. Alle rokers hebben hiervoor hun eigen redenen. Ze stoppen niet want:

  • Je rookt niet zoveel als ik deed.
  • Je gaat toch wel dood.
  • Je bent bang voor die 5 kilo.
  • Je bent bang dat het meer wordt dan 5 kilo.
  • Je wordt blij van roken.
  • Ziektes blablabla

Klopt allemaal wat hierboven staat. Ik kan er zo tien onder zetten waarom stoppen met roken beter is. Maar boeiend, die lees je ook op je pakje sigaretten. Maar hoe fijn zou het zijn als je nooit meer stress hebt als je nog maar 1 sigaret hebt. Niet in de kou hoeft te staan met je peuk. Maar ja…hoe dan?

Wat nou als ik hier iets mee zou doen? Geen sessies met foto’s van zwarte longen. Maar gewoon samen met jou kijken hoe je ervan af komt. Ik heb de meeste stoppen-met-roken-middelen wel geprobeerd en ik geloof dat voor iedereen een andere methode het beste is. Stel dat ik je ondersteun met een coach-app en dat ik samen met jou ga kijken naar je nieuwe jij zonder rook samen met mensen uit mijn netwerk: van sportbegeleiders en voedingsdeskundigen waar nodig tot hele goede schoonheidsspecialisten, haarstylisten & personal shoppers die jou laten stralen. Die ervoor zorgen dat je echt heel trots op jezelf gaat zijn. Want jij kunt het. Omdat ik het ook kan.

PS ik ga je niet overhalen om te stoppen met roken. Want dat is stom. Gewoon lekker blijven doen. Snap ik wel. Als je er klaar mee bent en klaar voor bent laat maar weten. Tenzij je zo’n held bent die het gewoon niet meer doet ineens. #acteur #moetjeietsmeedoen

 

 

 

2 gedachten over “Als ik het kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s