De wereld van de grote mensen

De wereld van de grote mensen kent veel geheimen. Grote en kleine geheimen. Geheimen die je pas kent als de tijd rijp is. Je moet er groot genoeg voor zijn. Je moet er klaar voor zijn. Het lullige is alleen dat je er niet snel klaar voor bent. Het zijn vaak issues-waar-we-niet-over-praten. Ook niet fluisteren. We noemen ze ook wel taboe. En dan ineens: kiekeboe.  Hier ben ik dan. Had je niet verwacht hè. Recht in je gezicht.

Neem nu het onderwerp zwangerschap. Prachtige boeken kun je erover lezen. Als verwachtingsvolle moeder in spé vreet je boeken over het aanstaande moederschap. Maar dan. Dan draag je luiers, kun je een paar weken niet zitten en/of heb je twee hele grote bloemkolen die de hele dag op springen staan en als iemand er ook maar naar wijst ga je huilen. Nee ik kom niet uit een ei. Maar dit soort informatie was relevant geweest.  Vooraf. Dan weet je dat. Gewoon een bijlage bij ‘ het 9 maandenboek’ met ‘wat je ook moet weten als je het echt wil weten’.  Maar hé: je krijgt er superveel voor terug hè! Dus niet zeuren.

Open boek

Omdat ik een open boek ben en weinig geheimen heb, vertel ik je nu vast wat anderen niet vertellen als je stopt met roken. Gevonden op internet want geen ex-roker heeft mij dit eerder verteld. Kiekeboe dus.

“Mensen die stoppen met roken zullen in de eerste maanden last hebben van aften in de mond. Ook huidirritaties in de vorm van acne verschijnen vaak op het lichaam van de persoon.”

Gatver. Aften? Klinkt als kleine vieze beestjes. Acné op het lichaam? Gelukkig bij mij enkel op mijn gezicht. Tandvleesontsteking krijg je ook. Zo. Dan weet je dat. Ow ja, en je komt 2-5 kilo aan. Maar dat is geen geheim. Dat weet iedereen. Dat is trouwens alleen als je niets meer eet dan je deed toen je nog rookte. Maar dat doe je natuurlijk wel! Ieder ander pondje gaat van je mondje naar je kontje (was het maar tietje bij Marietje). In de brede zin van het woord. Dan weet je dat ook. Ik hoorde trouwens ook van een ex-roker dat je het eerste jaar extra veel kans hebt op keelontstekingen. Nou lekker. Heb ik ook.

Nog een geheim

Sommige geheimen zijn niet voor niets geheimen. Dingen die niemand weet of mag weten. Dat gaat verder dan taboes. Een heel stuk verder. Je mag deze alinea dan ook alleen lezen als je rookt of hebt gerookt. Zo niet, ga je verder bij ‘Pink Pomelo’. Ok?

Vanuit de speelhoek hoor ik: “mama, kom je nog even bij mij zitten?”. Snap ik. Maar goed, de hele dag gewerkt, thuisgekomen en gekookt en opgeruimd. Nu bijna weer een avondafspraak.  Ik  heb nog tien minuten. Dan komt ie. Het dilemma: bij de kids zitten, want ik heb ze eigenlijk de hele dag nog niet gezien, of even een koffietje en een sigaretje roken. Buiten. Gewoon me, myself and I. Drie keer raden..

Dus dat. Even platgeslagen: ik verkies een sigaret boven keuvelen en knuffelen met de kids. Oh en dat laatste kon dan daarna sowieso niet meer want ‘mam je stinkt’.

Pink Pomelo

Wat ook goed is om te weten is het volgende. Gisteren deed ik, net als iedere andere avond, de tafel af met zo’n desinfectie-schoonmaak-spray. Nou. Ik had nog nooit zoiets lekkers geroken. Dit is geen gesponsorde blog, maar werkelijk: wat een goddelijke geur komt er uit dat flesje! Method, limited edition. Moet je bij zijn. Meemaken. Volgens de makers ruikt het naar Pink Pomelo. Die waren ook stoned toen ze de naam bedachten. Jezus. Even kijken hoor. Ja, ik weet het. Dit ruikt naar…eh…pink pomelo. Dus. Geen idee wat dat is. Maar roze is altijd goed. Ze verkopen m bij de Appie. Staat bij de Glassex. Ook een bijzondere naam trouwens. Ik heb nog nooit glas-sex gedaan. Jij wel?

Tegen Pink Pomelo kan geen vers ruikend veldboeket tegenop. Boeket staat wel gezelliger op tafel trouwens dan de fles Pink Pomelo. Ook al is ie mooi. Het gekke is alleen. Dat spul hebben we al een jaar. Nooit eerder vond ik m zo hemels. Hmmm…zou ik dan beter ruiken nu. Ik ruik beter volgens mijn man. Maar ik bedoel letterlijk met mijn neus. Niet met zijn neus.

Je bent dikker geworden!

Wat je ook moet weten is dat je omgeving echt gaat zeggen (geen idee of het echt waar is, maar het helpt) dat je er veel beter uitziet. Eh..ok. Ik pak dat dan op dat ik er altijd al goed uitzag (toch?) maar nu nog beter. Nou ja, bijna iedereen zegt dat. Nu komt een waargebeurd verhaal. Trouwens alles wat je leest is waargebeurd, maar dit geloof je niet: afgelopen weekend stond ik op een feestje. Een feestje waar je echt bijna iedereen kent. Ik loop even rond om ‘hallo’ te zeggen. Ik tik een bekende op de schouder. Hij draait zich om en kijkt vreemd. Alsof ie mij niet kent terwijl ik m een week of vier geleden nog gezien heb. Vijf seconden later slaat ie op mijn schouder: “oh verrek Marieke! Wat gezellig.” Beetje vreemd. Maar het kan nog gekker. Tien minuten later komt ie voor mij staan. “Marieke! Nu weet ik waarom ik je niet direct herkende! Je bent dikker geworden.” Vriendin naast mij probeert situatie nog te redden. “Dikker? Nee joh. Fitter!” Ok..mag ik een wijntje? Geef mij de hele fles maar trouwens.

Even terug naar de positieve dingen van het leven als niet-roker: je haar gaat glanzen. Ok, nu overdrijf ik. Mijn haar glanst inderdaad, maar ik ga sinds ik gestopt ben met roken iedere week naar de kapper om mijn haar te laten föhnen. En omdat ik nu twee maanden gestopt ben met roken, heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe coupe. Een flink stukje korter voor een nieuwe frisse Marieke. Bam!  Ow en ik zie ook beter. Daar heb ik meer tijd voor. Althans overal waar ik kom zie ik ineens Louis Vuitton. Hij is nog geliefder dan ik al dacht. Zelfs Kate Moss laat zich verleiden door de Monogram. Ze hangen samen in Oisterwijk (restaurant More). Zeven dagen per week. Proost.

Huwelijk voorbij

En nog een geheim: wijn is ook lekker zonder sigaret. Ja echt. Zon, terras, wijn en een sigaret was voor mij vaak een heerlijk geluksmomentje. Maar ik kom er nu achter dat het gewoon mogelijk is om wijn te drinken zonder te willen roken. Ok, kleine nuancering: ik zou bij dat glas wijn echt wel een sigaret kunnen roken. Maar het verplichte huwelijk voor een mooi geluksmoment tussen die twee is er niet meer. Ik hoef geen sigaret. Enkel de wijn (en een klein bitterballetje) is meer dan genoeg om supergelukkig te zijn. En ietsiepietsie dikker. Maar wel met glanzend haar. Weer een stapje verder!

PS Nu 2 maanden niet gerookt. Dat zijn, in mijn geval meer dan 1000 sigaretten. OMG! Op naar de 100 dagen! @Louisvuitton

 

 

 

 

2 gedachten over “De wereld van de grote mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s