Van Nico tot Louis

Van roker tot niet-roker met om mijn schouder een hemelse tas. Dat is van Nico tot Louis. Nico T. glijdt steeds verder weg. Louis V. komt steeds beter in zicht. Dat komt door Cham. P. De mannen in mijn hoofd. Nee ik ga niet vreemd. De liefde van mijn leven zit in mijn hart. Daar blijft ie. Zit ie ook steeds lekkerder denk ik. Iets met steeds meer ruimte, want steeds minder vernauwingen. Ik denk op dit moment van een keukenstoel naar een klein fauteuiltje.

Hoe dan?

De weg ernaar toe is soms hobbelig. Soms met een onverwachte kuil. Maar over het algemeen gewoon van dat dikke lekkere nieuwe asfalt. Zo’n weg waar je lekker over kunt skeeleren zonder op je bek te gaan. Dit komt door HET plan. Even een kleine recap: Champix, cursus, sporten, hersentraining, lollies en Louis als finale dit jaar. We zijn nu 7 weken verder waarvan 6 weken niet gerookt. Dit is omgerekend ruim 900 sigaretten (OMG) en ruim € 250,-. Dat laatste boeit mij eigenlijk niet zoveel. Ik heb het namelijk ook niet over ofzo nu. Op het nieuws nu volop aandacht voor de prijs van een pakje sigaretten. In de toekomst € 10,-. Tsja. Het is niet dat rokers op basis van een prijs wel of niet roken. Roken is namelijk (ja ik zeg het echt) niet echt een keuze. Misschien voor 2% van de rokers die 5 sigaretten per jaar roken. Voor alle andere rokers niet. We zeggen wel ‘ik heb zin in een sigaret’ maar we bedoelen eigenijk ‘ik moet een sigaret’. We zijn verslaafd. Dat betekent dat we niet zelf bepalen wanneer we wel of niet roken. Dat bepaalt Philip Morris (in mijn geval). HET plan heeft als doel om weer zelf de baas te worden. Daarom is dat ook de oorspronkelijke titel van mijn avontuur: HET plan, ik ben de baas.

Hoe beoordeel ik nu na zeven weken de verschillende items uit mijn plan? Even een statusupdate.

Champix: heftig spul.

Deze kleine pilletjes zorgen er echt voor dat je geen zin meer hebt om te roken. Ik heb deze pillen in totaal 6,5 week geslikt. Bijwerkingen verschillen per persoon. Ik werd er vooral erg misselijk van. Iedere ochtend nam ik een pil en binnen tien minuten was ik net zo misselijk als in de eerste twaalf weken van mijn zwangerschappen. Maar na ongeveer dertig minuten ging het dan wel weer. Van alles geprobeerd trouwens om de misselijkheid tegen te gaan. Van innemen met ranja, pepernoten tot en met fruit. Niets helpt. Je bent gewoon een half uur per pil misselijk. Maar…je rookt ook niet. Ik ging ook enorm dromen van Champix. Een droompje of zes per nacht. Levensecht. Niks engs hoor. Maar wel druk zo in de nacht. Ik rookte trouwens tijdens die dromen ook regelmatig. En dan werd ik wakker en voelde ik mij zo’n loser. En dan werd ik echt wakker en wist ik dat ik nog altijd een niet-roker was. Ik vind Champix dus ideaal als middel om de eerste en ergste verslavingsfase te overwinnen. Zodra mogelijk wel afbouwen. Het is tenslotte ook wel een beetje een vaag medicijn. Ow en als je van plan bent om het te gebruiken, dan liever niet te veel alcohol erbij. Champix en alcohol is geen ideale combinatie. Ik weet zelf niet wat er dan precies gebeurt, maar een vriendje van mij stond midden in de nacht in zijn onderbroek met honkbalknuppel in zijn tuin. Dus beter van niet denk ik. Of net als ik maximaal twee per feestje (en dan maximaal één feestje per dag hè).

Sporten

Sporten is een belangrijk onderdeel in mijn plan. Want mijn plan is enerzijds gebaseerd om te stoppen en anderzijds om nooit meer te beginnen. Alle bedreigingen moet je dus elimineren (zie ook blog #gewichtiggesprek). Met sporten voorkom je overmatige kilo’s (maximaal 5 kilo in mijn plan), krijg je energie, spieren en komt er dopamine vrij: het geluksstofje. Net als bij roken. Van sporten word je fit en blijft je spiegelbeeld grotendeels gelijk aan de tijd toen je nog roker was. Fijn. Vind ik.

Ik sport op dit moment 3-4 keer per week. Twee keer Milon (35 minuten per keer een uitgebalanceerd programma), 1 keer krachttraining met personal trainer Valerie Schellekens (om sterker en fitter te worden) en gemiddeld 1 keer per week een potje tennis. De ene keer met zweet de andere keer met wijn.

Olcay Gulsen vertelde van de week bij RTL Late Night dat ze nu een jaar gestopt is en 12 kilo zwaarder is. Ik weet niet precies wat ze dan een jaar geleden woog (40 kilo ofzo) want ze ziet er prachtig uit (of bedoelt ze 6 kilo per borst?). Maar ik wil geen 12 kilo aankomen (ook al is het volgens Olcay iedere kilo waard. Ja whatever. Vijf. Punt.

Hersentraining

Ok dus sporten en Champix zijn goed gekozen. Zo ook hersentraining. Denk ik. Ik word hier namelijk gewoon rustig van. Relaxed. Meer zen. Fijn met al die mannen in mijn hoofd. Met Fysiobrein gaat er gewoon een zoemer af in mijn bovenkamer die zegt dat iedereen zijn bek moet houden. Denk ik. Het helpt ook om überhaupt rust in je hoofd te krijgen. Als je het druk hebt. Om de puzzel van je leven makkelijker te maken zonder alle stukjes uit het raam te gooien. Kortom ook voor niet-rokers. Net als ik nu.

Cursus

Binnen vier uur van het roken af. Dat is de belofte van de cursus ‘ikstopermee’. Been there. Done that. Goed verhaal. Kan niet anders zeggen. Of ik de volgende dag ook echt gestopt was zonder Champix, hersentraining en sporten? Dat weet ik niet zeker. Ik weet na deze cursus wel heel zeker dat de inhoud van een sigaret echt heel goor is. Ik ben blij dat ik niet meer hoef te roken. Voor mij is deze cursus een top aanvulling op mijn plan.

Beloningen

Louis V. komt steeds meer in zicht. Binnen handbereik. Onderweg. Voor het einde van het jaar. Mijn man, de leukste van de hele wereld, vond afgelopen week dat ik er eigenlijk al eentje had verdiend. We waren met ons gezin in Parijs. Über zette ons af op de Champs-Élysées. Recht voor Louis Vuitton. Het paradijs.

Mijn man vindt die tassen (en alle andere items) echt spuuglelijk. Maar ik hou ervan. Vooral van de tassen. Tassen met Monogram voor kenners. Die met die logo’s voor niet-kenners. Die je in Turkije voor een tientje op het strand kunt kopen. Jep. Die. Ik was dus onverwacht ineens in het paradijs. Dit zou pas richting het einde van het jaar zijn. Volledig onder de indruk van al het moois voelde ik niet dat er iemand aan mijn broek trok. Ik kwam weer even op aarde en hoorde een klein stemmetje zeggen: “mama, ik moet poepen. Echt heel nodig.” Kak. Een lang verhaal kort. Ze heeft de hele plee vol gescheten daar. In mijn paradijs. Maar goed. Ik kon niet kiezen. Pochette, Speedy of MM. Ik heb dus ook niet gekozen. Eerst nog wat huiswerk doen. De perfecte tas uitzoeken en dan pas kopen.

Maar beloningen. Kaapstad nog vers in mijn geheugen. Bofkont ben ik. Mascara #betterthansex in the pocket (ok, hij is niet beter dan sex hoor, maar je krijgt er prachtige wimpers van). Ook mijn haar een aantal keer laten föhnen bij de kapper (moet je ook eens doen, word je echt knapper van. Pam, je haar danst). En ook een aantal keer uit de bocht geschoten bij modezaak Mr&Mrs Filipe. Gewoon omdat ik het verdien. Zouden alle modellen van L’Oreal dan eigenlijk ook gerookt hebben en L’Oreal als beloning zien?

In het nieuws deze week: “Financiële beloning stimulans om te stoppen met roken”. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een cadeau van in totaal 350 euro meer mensen aanzet om te stoppen met roken.” Hebben ze gejat uit mijn vorige blog denk ik :). Ik denk dat je wel echt moet willen stoppen. Als je zelf zover bent en je krijgt iedere week een extraatje en na X dagen iets wat je echt helemaal te gek vindt, dan is dat zeker een stimulans. Maar wat mij betreft geen reden om te stoppen. Superveel reacties op social van vooral niet-rokers. Die voelen zich benadeeld. Snap ik. We leven namelijk in een wereld waarbij een ander vooral niet meer moet krijgen. Dat is oneerlijk. Ook al wordt uiteindelijk er iedereen beter en gelukkiger van. Jammer. In mijn opzet profiteert een niet-roker wel. Die mag na een jaar mee op reis. Beter?

Because you can

In HET plan staan dus allemaal items die je helpen om nooit meer te gaan roken. Het is niet zo dat dit garanties zijn. Je moet het (helaas) echt zelf doen. Voor mij betekent dit de weg van Nico T. naar Louis V. samen met Cham P. Het gaat goed. Heus niet iedere dag. De drang naar ‘moeten’ roken is afgestompt naar ‘willen maar niet persé nodig’. Ben je een roker en wil je dat ook? Maak dan je eigen plan. Met je eigen middelen en je eigen beloningen. Je kunt het. Want ik kan het ook.

T. Hanks

Maar welk middel is nu, na 7 weken, de nummer 1? Welk middel moet je echt in je plan hebben om succesvol te kunnen zijn? Het antwoord is simpel. Het antwoord ben jij. En alle anderen die mijn blog lezen. Die in mijn omgeving zijn (en durven komen). Die vragen hoe het gaat. Die mij complimenteren met weer een dag niet gerookt. Jullie geven mij allemaal de kracht om na zeven weken al op het terras wijn te drinken zonder te snakken naar een peuk. Dat had ik nooit durven dromen.

Namens me, myself and I: T. Hanks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Van Nico tot Louis

  1. Lieve zus,
    Heb nu al je blogs gelezen tm
    Louis v.
    Jij bent echt een kanjer! Zo knap hoe je dit schrijft! Ben nu 3 dagen cols turkey gestopt met roken en heb echt heel veel aan jouw blogs! Dank je wel lieverd🙏😘 love you

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s