Globetrotter in vier weken

Over een controlfreak die transformeert in een spontane globetrotter. Zomaar. In 4 weken. En nu weet ik het: er miste nog 1 ding in mijn plan. Met deze toevoeging is HET plan perfect: Beloningen. Gewoon omdat het kan. Omdat je iedere nieuwe niet-gerookte dag mag vieren. Tot het moment dat je je realiseert dat je gewoon een niet-roker bent. En tegelijkertijd gelukkig. En dat alleen nog maar hoeft te vieren met een lekker glaasje wijn. Liefst uit Zuid-Afrika.

Mijn beloning: 4 dagen Kaapstad.

Ja je leest het goed. Ik zat de afgelopen week gewoon 10.000 kilometer zuidelijker. Hoe dan? Zo’n twee weken geleden stond ik samen met Veronique in de sportschool spieren te kweken. Ze stond op de crosstrainer (zonder moeite want zij rookt niet) en vroeg of ik mee ging naar Kaapstad: “schat ik ben zo trots op jou. Wil je mee?” Veronique, oftewel Vero*, is een topper en al 20 jaar mijn vriendinnetje. Ze noemt iedereen schat. Is altijd vrolijk. Ze is stewardess, maar had ook model kunnen zijn. En moeder overste. Geduld van een engel. Lief en zorgzaam. Gezelschap van Vero is per definitie gezellig.

Maar goed. Kaapstad dus. “Nee joh, ik heb een tennistoernooi. Zoon moet naar de tandarts. Ik heb afspraken en blablabla.” Want: die zag ik niet aankomen. Ik zie altijd alles aankomen. En heb altijd de controle. Heerlijk. Kaapstad is niet gelijk aan controle. Dus past niet. Maar goed. Kaapstad is wel vet. Ik rook niet meer en ben dus sowieso even de controle kwijt. Na het sporten zei ik thuis tegen manlief: “Vero vroeg of ik meeging naar Kaapstad.” Een beetje lachend. Want natuurlijk ga ik niet. Zegt ie: “vet, once in a lifetime, moet je doen. Mijn reactie: “Ja, maar hoe moet dat dan thuis?” Zijn antwoord: “In het slechtste geval is het een grote puinhoop en eten wij vier dagen friet. Doen!”  Dus ik deed het. Ik deed het echt. Ik heb het gedaan. Ik ben een globetrotter.

Mijn volgende leven?

In mijn volgende leven word ik stewardess. Alleen bij de KLM. Als dat niet kan word ik walvis (combinatie van die twee als compromis is geen optie). Ik zal je uitleggen waarom ik dit wil. Stewards en stewardessen bij de KLM zijn echt te gek. Bij de gate zat ik de wachten en daar kwamen ze aan. Allemaal in dat mooie herkenbare blauw, allemaal met een prachtige glimlach, knap en met dezelfde koffers. In het midden de cockpit-crew: zelfverzekerd en stoer. In mijn gedachten liepen ze ook in slowmotion. En waren wij (passagiers) allemaal jaloers. Maar je wordt niet zomaar lid van het Skyteam van KLM. Stewards en stewardess van de KLM zijn niet gek te krijgen. Al vragen 300 passagiers tien keer om water, een doekje of een kussentje. Zij blijven altijd vriendelijk. Gewoon 11u (lengte vlucht naar Kaapstad) achter elkaar. Amazing.

Onderdeel zijn van het KLM Skyteam betekent keihard werken in de lucht. En daarna bijkomen. Dit dan wel vaak op de mooiste plekken van de wereld. Ik dacht tot een week geleden dat dat echt overschat werd. Ik bedoel, de toren van Pisa, de Taj Mahal of de Mount Everest kun je ook zien op internet. Dat klopt nog steeds. Maar ik realiseer me dat de wereld toch echt groter is dan de Costa Brava. En dat komt niet door de Champix.

Chapeau voor de walvis

Maar stel: ik word afgewezen. Ja die kans is dus heel groot. Want je komt echt niet zomaar bij de KLM. Je mag echt niet zomaar dat blauwe pakje aan. Dan word ik dus walvis. Een vrouwtje. Want die zijn echt heel bijzonder. Zij hebben het goed geregeld. In het kort: ze kunnen 150 worden (roken niet), wegen zo’n 80.000 kilo (pondje meer of minder dus geen probleem) en hebben jaarrond een top lifestyle: 6 maanden alles eten wat los en vast zit (plankton is de nieuwe bitterbal) en daarna 6 maanden je zonden overdenken. Want in die 1e zes maanden doen ze het met iedere man die ze tegenkomen. En dat is heel gewoon in de onderwaterwereld. De vrouw test namelijk het mannelijk sperma. Alleen het allerbeste zaad is goed genoeg. Geen match is geen verkering. Op basis van de smaak weet ze of deze man papa gaat worden. Vader van haar kind. Het enige is: de vrouwtjes-walvis doet dit gemiddeld 16 keer in haar leven. De man is er niet bij de opvoeding. Dat doet enkel de vrouw. Na drie jaar gaat de baby ‘uit huis’. Tijd voor een nieuwe man. Ik zie best wat gelijkenissen met de mensenwereld hier. Ik zie ook verbeterpunten voor ons. Choose your own.

Soms zijn woorden niet genoeg

 

 

 

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Wat een avontuur. Onvergetelijk. De highlights van Kaapstad in 48u. Van Hermanis tot Waterford. Van de Hemel & Aarde Vallei, de Tafelberg tot Babylon en Kloof Street House. Wat een beloning voor vier weken niet roken. Voor ruim 600 niet-gerookte sigaretten. Ok, misschien niet volledig in proportie. Een leuke mascara, een etentje of een leuk shirt was wellicht beter in verhouding. Maar dat brengt me wel op het volgende idee: Rokers die stoppen gaan we massaal belonen. Dat is denk ik effectiever en goedkoper dan dat rokers blijven roken. Zowel voor rokers als voor niet-rokers.

Briljant idee (vind ik zelf)

Bekende (wannahave) merken bieden hun producten en diensten aan in ruil voor het niet-roken. Bijvoorbeeld voor een rokende vrouw: H&M biedt een leuk shirt aan na 1 week niet-roken. Douglas een mascara na twee weken. Omoda een paar schoenen na een maand. Voorwaarde is niet roken. En je foto met je beloning op social plaatsen. Om anderen te inspireren enerzijds niet meer te roken en anderzijds het shirt, die mascara of die hippe schoenen te kopen. Na een jaar rookvrij te zijn biedt de KLM je dan een mooi tripje aan. Hoeft niet intercontinentaal. Rome, Londen of Barcelona zijn ook te gek. Je vertelt je avontuur aan je vrienden via Facebook of je maakt een briljante (wel authentieke) review.

Ik vind het een topidee. Philip Morris niet. Die willen liever geld blijven verdienen aan andere stopmethoden zoals nicotinepleisters, e-sigaretten en nicotinekauwgom. Maar ik denk dat alle rokers die willen stoppen dit wel een goed idee vinden. Bij het reisje moet je dan wel een niet-roker meenemen. Uit je directe omgeving. Omdat zij dat ook verdienen. Omdat je dat jaar niet altijd even leuk bent geweest. En omdat zij jou dag in dag uit steunen om een niet-roker te worden.

Vier weken rookvrij

Vandaag vier weken rookvrij. Vette shit. HET plan werkt. Ik ben supertrots. Mijn man vindt dat ik lekker ruik. Ik merk dat ik fitter ben tijdens het sporten. Volgens mijn omgeving zie je het aan mijn huid. Het enige is wel: tandvleesontstekingen en jeugdpuistjes. Iets met bloedvaten die wijder worden. Huid uit balans. Even doorbijten dus. Alles wordt beter. Dat weet ik zeker. Op naar mijn volgende beloning: ‘better than sex’. Benieuwd wat dat is? Dat is gewoon mascara. Nou ja gewoon. Je krijgt er mega wimpers van. Trouwens mascara met zo’n naam moet je proberen. Roker of niet. Nog 5 dagen, dan ‘mag’ ik ‘m.

*Dankjewel lieve Vero. Ook al was ik niet meegegaan. Wat eigenlijk veel beter bij mij past. Of wat ik zou denken dat zou passen. Alleen al het idee dat ik met jou mee mocht was al genoeg beloning. Dat is vriendschap. Van hier tot Klapmuts. Love you.

Schermafbeelding 2018-10-09 om 08.45.52
Better than sex, Two Faced.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s