Van laxeermiddel tot monsters en wc-eend

Op de planning van HET plan stond een stoppen-met-roken cursus. Eenmalig terug in de banken voor een sessie van vier uur. Volgens de organisatie, Stichting ik stop ermee,  ben je daarna een niet-roker. Interessant. Vijfentwintig jaar teniet doen in vier uur. Nu al applaus. Wat een helden. 

Parfum & kauwgom

Ik parkeerde mijn auto in de Arena en ging op zoek naar de plek waar ik vroeger voor het eerst naar de film ging (Den Bosch, Jan Heinstraat). Goh, geen idee welke kant (#vrouw-met-richtingsgevoel-als-een-banaan). Gelukkig viel mijn oog al snel op een aantal mensen die (al rokend) gedecideerd rechtsaf gingen. Al rokend? Ja. Het is bij deze cursus eigenlijk de bedoeling dat je rookt tot aan het einde van de cursus. Ieder anderhalf uur heb je zelfs een rookpauze. Daar waar ik vaak de enige was die als een koekwaus buiten op het balkon stond te roken (supersneu), was ik nu de enige die geen gebruik maakte van de rookpauzes. Maar even serieus: als die mensen dus na de pauze terugkwamen dan kwam er een partij stank binnen. OMG! Ik weet zeker dat ik zo nooit heb geroken. Mijn man haalde mij echter later die avond uit deze droom. Zeker wel. Rokers ruiken naar rook, maar ruiken dit zelf niet. Dus als je rookt, tip van de dag: extra parfum en hete mega-mint-kauwgom.

Goed. We kwamen dus aan bij de bios in Den Bosch. Ken je deze bios? Ik wist niet dat ie er nog zat. Prachtige bios trouwens met van de überrelaxte stoelen waar je de onderkant van omhoog kunt zetten. Anyway. Buiten stonden zo’n 100 man te paffen. Super herkenbaar. Vlak voor je in een afspraak gaat nog even snel een peuk. Heerlijk vond ik dat. Nu, als niet-roker (al ruim een week, #trots) ging ik door een muur van rook. Geen haar op mijn hoofd (kheb er veel) dat ik er bij had willen staan.

Eenmaal binnen moet je je melden bij de balie. Je naam staat op een lijst (dat betekent dat je €100,- had overgemaakt) en met de ‘ik-heb-betaald-stempel’ krijg je toegang tot DE ruimte waar je in vier uur van roker tot niet-roker wordt getransformeerd.

IMG_1067

Voor ons staat Hugo. Hugo is een ex-roker. Hugo neemt ons mee in zijn verhaal en vertelt dat het vanavond niet gaat om het ‘waarom’ van het stoppen. Zijn verhaal gaat over een wat een sigaret met je doet en de reden dat je rookt.

Philip forever

We hebben onze verslaving (jep verslaving) te danken aan Philip Morris. Deze beste man ging zich destijds verdiepen in sigaretten (die op dat moment nog niet helemaal hip en happening waren) en kwam tot de conclusie dat het een briljant product was: dit product verkoopt zichzelf. Waarom? Als je er eentje rookt ben je verkocht. Hoe vies je het ook vindt. Hoezo? In een sigaret zit namelijk een stofje dat aan je hersenen kleeft en ervoor zorgt dat je ‘blijer’ wordt. Als je de sigaret dooft dan neemt dat gevoel af. Daarvoor in de plaats stress, vermoeidheid en honger. Dus als je van dat dat gevoel wil, dan steekt je er weer eentje op. Ik ben, naast roker (ex-roker sinds kort) marketeer. Briljant product zeg ik: eenmaal klant, altijd klant. TENZIJ: je ervoor kiest om dit nooit meer te doen. Nooit meer een peuk. Dat is volgens Hugo drie dagen een probleem. Dat is 72u. Dan ontmoet je het monster.

Het monster

Nee, geen koekiemonster. Hij lijkt meer op Nico T. uit mijn vorige blog. De stem in je hoofd die je hersenen plat legt en jou vertelt dat je MOET roken. Nu. Als je sterk genoeg bent, en vijf minuten dit monster negeert is het weg. Gedurende de eerste drie dagen kom je dit monster zo’n twintig tot dertig keer tegen. Je vecht tegen de stress (het monster) van je laatste sigaret. De nicotine-verslaving daalt. Je hersenen krijgen stress. Jij krijgt stress. En je rookt een sigaret om het gehalte nicotine weer op pijl te krijgen. Stress even weg. Denk je. Want van roken krijg je permanent stress. Je blijft altijd bezig met het opheffen van de nicotine-daling na iedere sigaret. Tenzij je het gevecht met het monster aandurft. Een roker heeft dus altijd meer stress dan een niet-roker. Want de rook-stress komt bovenop alle andere stress waarmee je in je leven (helaas) te maken hebt. Daar helpt roken of niet-roken niet tegen. Dat is stress waarmee je zelf moet dealen. De grap is dus, dat je denkt dat je door roken minder stress hebt. Je relaxter bent. Klopt dus deels: met iedere sigaret breek je een stukje stress af. Maar dat is de extra stress bovenop je gewone stress, veroorzaakt door je laatste sigaret. Dat is dus geen lekkere gedachte.

Het grote geheim

Hugo beweert direct aan het begin van de cursus dat we morgen wakker worden (ja, we worden wakker anders zijn we ook ‘check’ gestopt) als niet-roker. Wat van belang is, is om dan direct een glas heet water te drinken. Dit omdat je anders never-the-nooit-niet-meer naar de wc meer kunt. Why? In een sigaret zit…ja echt..laxeermiddel. OK, het geheim van mijn schrale uiterlijk en toch twee keer per week friet en minimaal drie zakken chips is dus roken! Wat blijkt: Philip Morris kwam erachter dat rokers massaal gingen stoppen omdat ze niet meer naar de wc konden. De combinatie van ingrediënten (ja, kom ik zo op terug. Niet alleen tabak) was geen match met je darmen. Dus. Philip zag zijn omzet dalen en als slimme gast bedacht hij dat hij deze ‘opstopping’ het beste kon laten verdwijnen door iets nieuws toe te voegen: een snufje laxeermiddel. Conclusie: ik ben dus al vijfentwintig jaar aan de laxeermiddelen. Oeps.

Het recept: WC-eend, rattengif, verfverdunner en nagellakremover.

Wat zit er nu eigenlijk in een sigaret buiten tabak, nicotine en laxeermiddel? Schrik niet: nog veel meer. Of wel: schrik wel. In tabaksrook zit een massa aan chemische stoffen, meer dan 4000. 250 ervan zijn schadelijk. Onderstaand inzicht in een aantal onmisbare ingrediënten:

  • Benzeen (benzine)
  • Butaan (aanstekerbrandstof; jep daarom brandt je sigaret)
  • Chroom
  • Polonium (radio-actief)
  • Ammoniak (wc-reiniger)
  • Cadmun (batterijen)
  • Arseen (pesticiden)

Check onderstaand filmpje maar eens (bron:Smartstop):

Het moraal

Als we de inhoud van de cursus kort samenvatten dan heb je als roker dus continue stress. Stress van je vorige sigaret. En het recept van een sigaret wil je het liefst zo snel mogelijk vergeten. Iets met rattengif, wc-reiniger en verfverdunner. Je verlangt dus steeds naar iets gruwelijk goors. Bizar! En de makers van deze troep (ja dat is het toch echt) verdienden miljarden aan ons en verzinnen steeds weer iets nieuws om ons verslaafd te houden. PS weet je wie de fabrikant is van de e-sigaret? Juist ja…Nazaten van Philip Morris. Enne..weet je wie een aandeel heeft in nicotine pleisers & kauwgom? Juist ja.

En, voor ik het vergeet: je word er niet knapper van, zeker niet fitter en je kunt er gruwelijke ziektes van krijgen. Rook je nog? Stof tot nadenken.

Wil je ook zo’n avond meemaken? Ga naar http://www.ikstopermee.nl voor cursusdata bij jou in de buurt.

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Van laxeermiddel tot monsters en wc-eend

  1. Prachtig, Marieke, hoe je schrijft. Ik ken je inderdaad alleen als ‘roker’ en ja….het is een eeeeeeeuwigheid geleden dat ik je gezien of gesproken heb. Volhouden meid. Ik weet dat jij dat kunt. Want jij ging altijd voor de uitdaging en het beste. Mooi dat je nu het beste voor jezelf wilt! Liefs! EsX

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s