My BFF’s: Nico T. & Cham P.

Een gewoon gesprek op een gewone dinsdag, rond de klok van elven:

Nico T: zooooooooo, ik heb zin in een peuk. 

Cham P: Nou, je was toch gestopt. Niet doen joh, zonde.

Nico T: Ja boeiend. Gewoon ff een lekker sigaretje. Met koffie ajb.

Cham P: Nee niet doen. Slecht voor je. Volhouden. Kom op! Je bent toch geen watje, of wel?

Nico T: Aaaaah eentje??? Kan geen kwaad. Weet ik zeker.

Cham P: Nee. Geen. 1. Nada. Noppes. 

Dit gesprek heb ik niet toevallig opgevangen op straat. Nope. dit gesprek vond plaats in mijn hoofd. Ik heb stemmen in mijn hoofd. Ik hoop eigenlijk jij ook. Anders is er wellicht iets niet helemaal goed in mijn hoofd. Zo’n stemmetje die tegen je zegt wat goed en slecht voor je is. Wat je moet doen en vooral moet laten. Ken je? Fijn. Nou ik heb er sinds kort twee. Drukte van belang dus. Never a dull moment.

Ik stel je graag voor aan Nico T. (Als je mijn eerdere blogs hebt gelezen, ken je hem al. Nico Tine, Nico voor vrienden). Dan sinds kort een nieuwe vriend: Cham P, Cham Pix voluit. Nico en Cham zitten niet helemaal op 1 lijn zeg maar. Sterker nog: ze haten elkaar. Ze schreeuwen tegen elkaar. En dat in mijn hoofd.

Nico heeft het continue over de voordelen van roken. Zijn er voordelen? Nico zegt van wel. En ik geloof hem al 25 jaar. Een hechte vriendschap. En voor je vrienden doe je alles toch? En vertrouw je blind. Maar Cham lijkt ook heel oprecht. Hmmmm…Voor mij gaat het er eigenlijk niet om wie er gelijk heeft. Maar waar word ik nou het meest gelukkig van?

De voordelen van roken op een rijtje volgens Nico:

 • Roken is gezellig
 • Roken is een soort van EHBO bij stress en spanning
 • Roken geeft rust
 • Als je rookt eet je niet. In ieder geval niet tegelijkertijd.
 • Oh en roken is gezellig. Had ik dat al verteld?

Volgens Cham is dit dus onzin:

 • Roken stinkt, dus wie wil er nou echt naast je zitten? Supergezellig in je eentje.
 • Van roken word je juist opgefokt, want je wil snel weer een nieuwe sigaret.
 • Als je rookt is je smaak minder goed. Je geniet dus minder van eten. En nee. Je hoeft geen tientonner te worden als je niet rookt. (Maar wel wat meer bewegen is de simpele rekensom: Niet-roken + eten = sporten= fit. Niet-roken + eten + niet-sporten = niet best.

Oh en voor het geval je het nog niet wist: je kunt er dus echt heel ziek van worden. Hartinfarct. Longziekten. Daarnaast zegt Cham:

 • Je huid ziet er mooier uit, grijze gloed verdwijnt
 • Je tanden worden witter en sterker
 • Je krijgt een beter conditie
 • Je bespaart geld (Nico: nou ja, Marieke kennende niet waarschijnlijk)
 • Je kans om zwanger te worden stijgt (Nico: das niet persé een voordeel meer zeg maar)
 • Je kunt vaker je verjaardag vieren. Uit onderzoek is gebleken dat een niet-roker gemiddeld tien jaar langer leeft.

Cham beter leren kennen?

Wie is Cham? Cham(pix) is een vriend vol varenicline. Varenicline hecht zich aan je hersenen. Dit heeft twee gevolgen: enerzijds zijn je brains tevreden en anderszijds zijn je brains geblokkeerd waardoor de sigaret geen/minder een kick geeft.

Als extraatje stimuleert Cham de afgifte van dopamine (klinkt dope dus). Hierdoor denken de hersenen, dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

En in de praktijk? Als je vrienden wordt met Cham dan start je met een kennismaking van een weekje. Je slikt 3 dagen 1 pilletje per dag en daarna 2 pilletjes. Het zijn witte kleine pillen met 0,5 Varenicline per pil. Na een week leer je Cham echt kennen. Het is dan tijd voor de blauwe pillen (1,0 mg per pil). Je bouwt de hoeveelheid dus rustig op.

Warning..warning..warning: de bijsluiter.

Tsja, die is dus niet best. Het lijkt wel of deze door Nico is gemaakt, want je twijfelt of je vrienden moet worden met Cham als je dit allemaal leest. Niet doen wellicht. Komt echt wel goed.

Maarre..de bijwerkingen. Tsja, je moet iets voor je nieuwe vriend overhebben. Vanaf de 1e dag was ik misselijk (voor vrouwen onder ons, alsof je zwanger bent). Aan de andere kant ging ik direct vanaf de 1e dag van 20-25 sigaretten naar 10. Ja, je leest het goed. Je slikt Champix en je blijft roken. Echter, na een dag of vier heb je steeds minder zin in een sigaret en als je er dan wel 1 rookt (op advies van Nico) dan is het niet wat je ervan verwacht had. Door toename van de Varenicline heb je steeds minder zin om te roken en uiteindelijk rook je dus gewoon niet meer. Bijkomend voordeel: Je blijft ook gewoon blij. Een andere bijwerking, bij mij in ieder geval, is enorm dromen. Droomvlucht to the max. Zonder entree. Zonder wachtrij. Inclusief een keer of vijf per nacht wakker worden waarbij je net midden in een verhaal zit. Dat is raar, maar het went.

Cham een BFF? Nope, je slikt Cham maximaal 12 weken. Uiteindelijk moet je zelf dus ook sterk genoeg zijn om het ook daarna vol te houden zonder Cham. Dus over een weekje of 10 breek ik mijn vriendschap met hem. En ik ben nu met Nico aan het breken. Maar Nico geeft niet makkelijk op. Helaas voor Nico. Het is tijd voor een nieuwe vriendschap. Een nieuwe stem in mijn hoofd. Liefst wat meer zen. Maar altijd wel oplossingsgericht. En lief. Een soort van  Mrs. Doubtfire. Ja, dat zou ik wel wat vinden.

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “My BFF’s: Nico T. & Cham P.

 1. Er ontwaakt ook een schrijfster in jou! Geweldig om te lezen.
  Vriendin van mijn kinderen maar ik ben gewoon TROTS op jou!
  Al besef ik ook hoeveel moeilijker het moet zijn dan dat Nico en Cham zich ook maar kunnen voorstellen.
  HOU VOL
  En Oja, laat er maar niet meer stemmetjes bijkomen! 🍀

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s