Ik ben de baas

ik.stop.ermee. oh.my.god.

 

Na 25 jaar roken stop ik ermee. Eigenlijk na 28 jaar, maar die eerste sigaretten, die erg vies waren overigens, tel ik niet mee. 25 jaar klinkt ook lang genoeg. Ik ben begonnen toen roken nog heel gewoon was: op feestjes sigaretten in glaasjes. In het vliegtuig al rokend en ronkend naar de zon. Op openbare toiletten asbakken (echt waar ja). Roken was net als snoepen. Niet gezond maar vooral lekker. Maar de tijden zijn veranderd. Roken is echt slechter dan snoepen. Niet-rokers zijn in opmars. Sterker nog: er is een soort van vakbond opgericht om het leven van rokers echt heel lastig te maken. En dat leven is al zo kort. Toch?

Het stiekem roken, en vooral hoesten, in de fietsenkelder op de middelbare school was vooral spannend en stoer. Mijn eerste pakje Marlboro kocht ik op mijn zestiende, maar daar deed ik dan twee weken mee. Als ik dat nu nog altijd zou doen, zou ik denk ik nooit stoppen. Want boeiend. Maar een pakje, tegenwoordig Chesterfield, overleeft haast geen dag. Oeps.

Waarom rook ik eigenlijk? Allereerst ik vind het oprecht lekker. Iedere sigaret? Daar ben ik niet zo mee bezig eigenlijk. Ik rook omdat ik ervan geniet. Ik geloof oprecht dat ik er ook creatiever van word (ik werk in de marketing) en dat ik als mama van twee kids met baan en huishouden het allemaal gewoon beter aan kan. Ik zou heel mijn leven kunnen roken, maar ik heb de laatste jaren ook een enorme angst dat ik op een bepaald moment bij de dokter moet komen met uitslag longkanker. En ja, je kunt overal dood van gaan. Maar dit heb ik dan zelf gedaan. En een stemmetje in mijn hoofd roept dit steeds harder. Ik heb een fantastische man en twee geweldige kids. Hoe leg ik ze dat uit? Mijn man heeft nooit gerookt, maar ook nooit geklaagd. Hij vindt het niet erg dat ik rook, maar je kunt er dood van gaan. Dat vindt hij wel erg.

Ooit eerder gestopt? Jazeker. zo’n anderhalf jaar geleden met zo’n elektronische sigaret. Die vond ik overigens supervies, maar wel lekker om iets in je mond te hebben ofzo. Het probleem was dat ik de minst leuke versie van mezelf werd. Geen kort lontje, maar geen lontje. Huilbuien als een klein kind. Afgrijselijk. Ik werd al misselijk bij de gedachte dat ik nooit meer lekker op terras kon genieten van een wijntje met een sigaret. Stom he. Maar het was zo. Als ik het afpel is de sigaret dus een soort van primaire levensbehoefte naast liefde, onderdak en eten. Dat is dus stom.

Nu dus stoppoging 2. Ditmaal met een compleet uitgedacht programma. Ik heb er gewoon een project van gemaakt: HET plan.

HET PLAN

Ik start met champix. Jep, dat is dat spul wat soldaten in de jaren 80 slikten om alle ellende van de oorlog te kunnen vergeten. Een soort van anti-depressiva dus. Heftig spul. De afgelopen decennia doorontwikkeld tot een middel dat rokers helpt de behoefte aan een sigaret kwijt te raken en het gevoel ‘van geluk’ door roken op te vullen. Bijzonder dus. Als je de mogelijke bijwerkingen leest, dan ga je trouwens ook direct twijfelen: minder dan 1 op 1000 heeft zelfmoordneigingen. Eeeeh…je wordt er toch blij van? Anyways…ik ga het toch gebruiken.

Ik start bij de eerste pil ook direct met Milon & Personal Training bij Citygym Den Bosch. Met een enorm fanatieke trainer: Valerie Schellekens. Superfitte dame en nog leuk ook! Zij kan zeg maar op haar handen de volledige Ramblas in Barcelona lopen. Als het moet met 25 kg op bagage op haar rug. Waarom sporten? Ik wil fit worden en blijven. Niet persé met sixpack, maar wel gelukkig blijven als ik in de spiegel kijk. Stoppen met roken betekent ook gewichtstoename. Dat vind ik dus een ding. Een soort van straf ofzo. Ik ben 1.75m en weeg 60 kilo. Dat is aan de schrale kant. Dat weet ik. Maar ik ben gelukkig zo. Dus mijn doel is om maximaal 5 kilo aan te komen. Maar ik wil zeker niet stoppen met roken en lijnen tegelijkertijd. Dat lijkt mij geen mooie combinatie. Dus sporten en af en toe gewoon een zak chips leeg eten. Of twee frikandellen speciaal. Gewoon omdat het kan.

Als derde onderdeel start ik vanaf deze week met Fysiobrein. Een soort van reset van je hersens. Iedere week een sessie met muziek en plaatjes op je hoofd die je hersenactiviteit meten en signaaltjes afgeven om relaxter te worden. Klinkt zweverig, maar is bewezen succesvol voor mensen die onrustig zijn, het gevoel hebben dat ze controle kwijt zijn en mensen met ADHD (heb ik volgens mij ook, maar vroeger noemde men dat gewoon druk).

Als toetje in de 1e fase heb ik op 17 september een cursus ‘ik stop ermee’. Zij garanderen een stoppercentage van 85%. Binnen vier uur ben je er helemaal klaar mee. Nou dat wil ik dus wel meemaken.  Ik heb me al een keer eerder aangemeld, maar 1000 redenen om niet te gaan, dus afgemeld. Kreeg ik een paar maanden geleden een mailtje van ze: kom je binnenkort een sessie bijwonen of blijf je je hele leven roken? Te gekke reactie! Daar houd ik van. Dus ook toegevoegd aan mijn project ‘stoppen met roken’.

Vanaf nu deel ik mijn leven als niet-roker. Mijn belevenissen over de weg naar een gezonder leven. Eerlijk en op zijn Mariekes. Mijn doel is om over een jaar terug te kijken en een niet-roker te zijn die ook zonder sigaret heerlijk kan genieten van een wijntje op het terras.

Ow en ik word trouwens nooit een anti-roker. Dat haat ik zo. Laat rokers lekker roken. Niet roken is een keuze. Een roker maakt deze keuze zelf. Of niet. Ook prima. Leef gewoon lekker je eigen leven. Ben jij een niet-roker en is je partner een roker? Stop ermee om te zeggen dat hij of zij moet stoppen. Werkt niet. Werkt averrechts.

Mijn doelen:

Allerbelangrijkst: Blijven wie ik ben en kunnen genieten van alles en iedereen zonder sigaret. En het liefst nooit meer nieuwe verslavingen ontwikkelen. Ik ben de baas.

Daarnaast:

  • Fit worden en blijven en 5 kilo max aan te komen.
  • 5 kilometer kunnen hardlopen en tegelijkertijd kunnen kletsen. Lijkt mij echt te gek om dat te kunnen.
  • Met Kerst een Louis Vuitton tas (die lelijke met die logo’s) kom ik later nog op terug want Louis Vuitton verdient een eigen blog.
  • Oprecht gelukkig zijn op het terras met wijn zonder sigaret.

Dus. Dat.

PS. ik haat stoptober…niet op zich stoppen en oktober, maar wel het massale groepsgedrag. Ik stop in september. Gewoon omdat het kan.

 

11 gedachten over “Ik ben de baas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s